keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Merkillinen keskiviikkopäivä ja suuri pyhäkouluhuijaus

Hyvää keskiviikkoa! Ei, ei ole mikään kirkkovuoden erityispäivä, ei liioin mikään kansallinen tai kansainvälinen merkkipäivä ei ainakaan minun tietääkseni. Ihan varmasti monella on tänään syntymäpäivä, hääpäivä tai jollain muulla tavalla merkittävä päivä onnea vaan mutta yleisesti ottaen tätä keskiviikkopäivää ei ole noteerattu millään eityisellä tavalla. Ihan keväästä kumpuavaa positiivisuuttani keskiviikkoja toivottelen.

Miksi se on keskiviikko? Eihän se edes ole keskellä viikkoa, torstai on! Paitsi että kun tutkin arkistoja (Wikipedia), saan tietää, että joskus viikko on laskettu alkavaksi sunnuntaista. Ja niin muuten tehdään yhä juutalaisessa ja roomalaisessa kalenterissa. Siitä siis nimitys keskiviikko, keskellä viikkoa.

Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset nimesivät viikonpäivät omien jumaliensa mukaan, jolloin kreikkalaisittain keskiviikko oli hemera Hermu, Hermeen päivä ja roomalaisittain dies Mercurii eli Mercuriuksen päivä. Ranskan kielessä keskiviikko on mercredi.

Germaanisissa kielissä haluttiin siivota pois antiikin jumalat viikonpäivistä ja käyttää omia jumalia, jolloin keskiviikko nimettiin Odin-jumalan mukaan onsdag.

Portugalin kielessä pakanallisilla nimillä heitettiin vesilintua ja otettiin käyttöön numeroidut päivät, jolloin keskiviikko sai nimekseen quarta-feria, neljäs päivä, siis sunnuntaista laskien neljäs. Numeroituja päiviä käytetään muun muassa seemiläisissä kielissä, kiinassa ja vietnamissa, ja keskiviikko on niissä joko kolmas tai neljäs päivä.

Pyhäkoulunopettaja huijasi meitä lapsia! Meille opetettiin, että sunnuntai on pyhäpäivä, lepopäivä, koska Jumala lepäsi seitsemäntenä päivänä luomistyönsä päätteeksi. Väärässä oli, aijai, olisi pitänyt faktat tarkistaa. Juutalaisten sapattia, lauantaita vietetään luomistyön muistona, mutta kristittyjen sunnuntainen pyhäpäivän vietto tulee siitä, että Jeesus nousi kuolleista sapatin jälkeisenä viikon ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina siis. No, suotakoon tämä erhe pyhäkouluopelle anteeksi, voisi sattua yhdelle jos toisellekin.

Kylläpä riitti juttua yhdestä merkityksettömästä keskiviikkopäivästä! Yritän muistaa tämän, että ihan tavallisista, merkityksettömistä päivistäkin voi vähän paneutumalla oppia uutta, saada iloa ja oivalluksia. Keväistä keskiviikkoa!

Terveisin Verkkotoimittajanretku

Keskiviikko-Kroko seikkailee täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti